Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala ali Muhammad.

Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala ali Muhammad.
Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala ali Muhammad.

Friday, June 10, 2011

Ya Allah, sesungguhnya hidayah itu milikMu, kami hanya mampu berusaha dan bertawakkal.

Unforgettable memory insyaAllah.
What a beautiful scene today, my first time to watch in front of my eyes. Subhanallah on a blessed Friday today 8 Rejab 1432, an Indian man has reverted to Islam, and stated his declaration :

"I witness that there is no god except Allah, and I witness that Muhammad is the messenger of Allah."
after the Friday prayer in IIUM Mosque. The declaration was witnessed by hundreds of muslim brothers and sisters.

Tears welled up in many watching eyes, many were touched, having an unimaginable relieving feeling, welcoming our new brother in Islam.

May Allah gives us continuous guidance till the day of Judgement.

"And as for the favor of your Lord, do announce (it)." - Surah Dhuha-11

==============================================================
Yakni pada hari jumaat ini juga, yakni 8 Rejab 1432/10 June 2011, seorang lelaki dipercayai berbangsa india telah pun mengucap 2 kalimah syahadah. Subhanallah walhamdulillah.


Bergema masjid UIA dengan laungan Allahuakbar walillahilhamd! selepas pengislaman saudara baru tadi. Sungguh aku menyaksikan ramai yang basah air matanya, ramai yang gembira dengan terharu. Perasaan di mana sukar untuk diungkapkan melihat pengislaman seorang yang telah dibuka hatinya. Ya Allah, betapa riangnya hati pemilik2 mata yang menyaksikannnya.


Ianya bermula dengan pengunguman bahawa ada seseorang yang ingin mengucapkan kalimah 2 syahadah. Mulalah orang ramai yang sudah selesai solat Jumaat berkerumun melihat penyaksian

"Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah, dan aku naik saksi bahawa Muhammad pesuruh Allah."


Selepas Sheikh dari Australia yang juga khatib pada hari itu, memberikan sedikit introduction, beliau pun mula mengajar saudara itu untuk menuturkan 2 kalimah syahadah dengan bahasa arab, kemudian dalam bahasa inggeris.


Seusai sahaja pengislaman saudara baru, bergemalah masjid UIA di saat itu dengan laungan Allahuakbar walillahilhamd! Kemudian ada seorang dari sheikh yakni kawan kepada khatib tersebut, pun menyanyikan satu nasyid. Walaupun tak berapa faham, ku layani juga suaranya yang agak syahdu. Di situlah aku melihat ramai yang termenung dan melayan perasaan masing-masing.


Selepas itu berkerumunlah orang ramai yang datang bersalam dan memeluknya.


Sungguh, aku dapat lihat dengan jelas mata saudara baru itu yang berkaca yang mungkin dia tahan dari terjatuh.


Apapun seusai solat ghaib berjemaah, aku berpeluang untuk bersalam dan memeluknya saudaraku itu...


Barakallahufik.. May Allah bless you..


Oh Ya Allah, Engkaulah pemilik hidayah, bukan kami Ya Allah. Engkaulah yang memberikan hidayah, bukan kami Ya Allah. Kami.. hanya mampu berusaha dengan kudrat kami untuk menyampakan dakwah Rasulullah s.a.w.


ps - sungguh setiap orang Islam itu perlu menggalas tugas dakwah, bukan untuk segolongan orang sahaja.




Sunday, June 5, 2011

Ops, kena tegur oleh bro africans!

Minggu lepas aku ditegur oleh 2 pak africans. Muslims of course.
Sesungguhnya teguran itu penting, mungkin itulah satu cara bagaimana Allah mahu menegur kita.

Yup, belajar dari kesilapan.

Adegan pertama.

Yang pertama, ketika sedang bergegas ke musolla kaed, solat zuhur di situ sebab lepas solat dekat je nak pergi kelas drawing.
Waktu sudah masuk, namun ketika bergegas untuk mengambil wuduk, masih ada lagi yang lepak, berehat di bangku2. Aduhai pemuda, bukankah Rasulullah s.a.w. memanggil Bilal : "Wahai Bilal! Rehatkan kami dengan solat. (yakni menyuruhnya azan untuk solat)"

Malah Rasulullah saw juga menegur (tak sure sama ada Rasulullah atau para sahabat) seorang yang melewatkan solat : "Wahai fulan, padamkanlah api yang sedang membakar dirimu!"

Sesungguhnya teguran ini untuk diriku dulu sebelum orang lain kerana melewatkan solat. =/

Seusai mengambil wuduk, ku bergegas menaiki tangga ke tingkat atas, argh masbuq lagi.

Teringat kisah Abdul Rahman b Auf yang terlewat, yang lewatnya hanya tidak sempat takbiratul ihram bersama imam.
Sesudah solat, Rasulullah SAW menegur Abdul Rahman di atas sikap beliau yang lebih mengutamakan urusan perniagaannya berbanding solat yang sudah hampir didirikan. Abdul Rahman amat terpukul dengan teguran daripada Nabi Muhammad SAW dan belia amat menyesal dengan kesilapannya.

Lalu, Abdul Rahman telah menawarkan kepada Rasulullah SAW, untuk menginfakkan kesemua harta dagangannya demi menebus pahala solat yang telah luput itu. Namun nabi menggelengkan kepalanya, yakni pahala itu tidak sama nilainya dengan keseluruhan harta dagangannya. Abdul Rahman bertambah sugul, lalu Abdul Rahman menawarkan untuk memberikan seluruh harta dagang itu bersama unta-unta pembawanya; namun nabi masih menyatakan ia tidak sama.
Akhirnya, Abdul Rahman bertekad untuk menginfakkan segala-galanya yang ada di dalam rombongan dagang itu, termasuklah para hamba dan pekerjanya kepada Islam; namun Nabi Muhammad SAW masih menyatakan, pahalanya tidak sama. http://www.hamizul.com/?p=1262

Aku solat di tepi pak arab kerana saf depan sudah penuh. Nampaknya bukan takbir pertama yang terlewat, tetapi 4 rakaan sudah! Astaghrifullah! Aku pun meneruskan solatku sesudah imam memberi salam.

Sedang aku dan pak arab meneruskan solat, mula datang jemaah baru lalu menepuk pak arab sebagai imam kedua. Maklumlah surau tu kecik, memang sesak jugaklah. Sampai terpaksa sambung di sebelah imam, bukan belakang imam lagi.

Sedang aku solat, aku mula merasakan pelik, seperti ada 2 imam yang mengetuai solat. Cuma kadang2, gerakanku kebetulan menyerupai imam pak arab, lalu boleh membuatkan makmum belakang confuse.
Namun, aku buang khayalanku dan terus usaha untuk khusyuk. Dahla datang lewat, tak khusyuk lak tu.

Selepas semua habis solat, datang seorang pak african menegurku dengan memberi salam dahulu.

Assalamualaikum brother, how are you?

Rupanya dia hendak menegurku sepatutnya time pak arab mengimamkan, aku perlu gerak beberapa langkah ke depan agar para makmum di belakang tidak confuse siapa imam! Aduhai, boleh pulak tak terfikir.

Sebelum ini juga aku pernah ditegur bahawa boleh bergerak ketika dalam solat, demi untuk melakukan sujud/ruku' yang sempurna, demi untuk mendapatkan khusyuk'. Sesungguhnya, sebagai seorang mukmin kita harus alert tentang perkara sekeliling kita bukan?


Adegan ke-2.

Di kelas engineering drawing.

Sejuk betul kelas ni. Kali ni bawak sweater lak.
Sebelah aku ada seorang hamba Allah dari Chad, bernama Abdurrahman. Aku baru berkenalan dengan dia dalam kelas tu. Maklumlah duduk sebelah tapi tak bertegur sapa... saudara muslim itu kan bersaudara?

Ketika melukis assignment dalam kelas, masing2 dengan gaya lukis yang tersendiri, sangat unik. Brother Chad ni pulak kata kat aku yang dia masih confuse dan lemah.

You are better than me.


Nah, everyone can be good in drawing.


No, you are better than me.

Gulps. Serious betul brother Chad nih. Mula2 dia nampak serious, tapi lama2 makin rapat sambil gelak sama2. Haha, best betul geng ngan pak african.

Tapi subhanallah, walaupun dia lemah dan selalu mintak tolong dari aku, tapi dia juga menegur aku untuk kebaikan.

Maklumlah drawing, bila guna jangka lukis untuk buat circle, aku terconteng 1 garisan pekat! Terjerit tension la aku secara spontan!

Argh!

Dengan tak semena-mena, Abdurrahman ni tegur aku sambil sengih :

Brother, say Bismillah brother.

Gulps, Astaghfirullah! Itulah, banyak betul kekhilafan aku sebagai hambaNya.

Teguran2lah yang kadang2 mengetuk kita agar menyuruh kita mematangkan iman kita.

Jazakallahu khayr!

ps - so far, banyak pelajar dari african countries yang friendly dan helpful, in the same time beriman. seronok menjalinkan ukhuwwah bersama mereka.

Friday, June 3, 2011

Ada ikut usrah tak?

Rasanya ni dah kali ke 3 berturut2, setiap hujung minggu balik kampung.

Bertolak selepas solah jumaat, selepas mendengarkan sebuah khutbah yang begitu mantap dari khatib yang tidak pernah dilihat sebelum ini di UIA.

Tajuknya masyaAllah, mengupas kepentingan kalimah syahadatain. Kemudian menekankan kepentingan membaca dalam mempelopori teknologi 'islamic'.

"Is it the muslims (of the previous) led, and others follow? Or the others (now) led, and the muslims follow?"

Gaya dan outputnya sungguh memberangsangkan. Pada hemat diri, mungkin inilah yang perlu dicontohi oleh khatib2 di Malaysia untuk memberikan semangat juang pada pemuda pemudi.

Ketika menunggu bas ke terminal putra dalam 30minit, akhirnya tiba dan terus ke KL Sentral tanpa kesusahan.

Sungguh, dunia luar yakni di bandar, perlukan iman yang kuat untuk terus mengaplikasikan seruan Allah dalam 'ghaddul basar'.

Sungguh, seruan inilah yang ramai gagal beriman kepadanya.

Cari2 tempat duduk, adalah satu di antara 2 lelaki.

Ah, pelik. KTM 15 minit lagi nak sampai, tapi bersemangat betul ya diorang berdiri beratur.
Haha memang begitu, aku sangat jarang nak diri tunggu train lama2, baik duduk dulu belek2 buku, train nak sampai baru gerak.

Teringat malam semalam, melihat sahabatku disebelah kelihatan seperti hendak menegur seseorang di depannya ketika berada dalam kuliah seerah. Ku bertanya pada si dia, "Eh, kenal ke dia?"

"Bukankah orang2 muslim itu bersaudara?" 

Tersenyum daku, menyambut jawapannya.

Dengan jawapannya yang simple tapi bernas, aku applikasikan ketika menunggu train dengan menegur brader di sebelah ku. Kelihatan dia sedang membelek-belek buku yang baru dibelinya. Dalam plastik lagi.

Assalamualaikum, nama siapa? - Ku bertanya sambil melontarkan senyuman.
Senyumanku dibalas, Wa'alaikumussalam, Firdaus.

Baruku tahu rupanya dia seorang aktivis yang tampak aktif. Sudah berkahwin anak satu rupanya. Dan juga graduan mechanical engineering.

Borak punya borak, dari tentang bidang engineering, borak tentang uni, masalah uni, pru-13.

Tiba train di platform 6, ke Sungai Gadut, dulu sampai Seremban je.
Ku berceloteh, "inilah masalah yang masih belum setel di ktm nih. Susah sangat nk tunggu orang keluar dulu baru masuk. Masalah dulu yang tak beratur ketika tunggu train dah setel. (Tapi bila train da sampai, berterabur balik haha)"

Dalam itu, dia juga bertanya : Ada join usrah di sana?


Dia kata "Pelajar yang tak ikut usrah (tarbiyah), duk belajar ja guna 24jam sehari.
Pelajar yang ikut usrah (tarbiyah), duk belajar ja pun guna 24 jam sehari. Apa beza di antara mereka?"

"Banyak di antara mereka yang tidak kenal tarbiyah itu bagaimana, boros membazirkan masa dengan perkara duniawi, tengok wayang, main games, lepak."

Aku mengangguk. Ya, itulah kerja seorang da'i, seorang murabbi, berdakwah mentarbiahkan ummah.

Subhanallah. Kata yang ringkas tapi itulah memberi kesan mendalam. Sebagaimana method Rasulullah s.a.w. yang menjawab persoalan dengan ringkas tapi padat. Itulah mungkin, sentuhan yang perlu ada pada murabbi.

Train ke Pelabuhan Klang, akan sampai di platform nombor 5.

Ah, sudah sampai rupanya. Selepas bersalam, masing2 membawa arah tuju sendiri tetapi arahnya insyaAllah sama.


ps - Setiap kali menaiki LRT dan KTM, aku sedih melihat kehidupan jahiliyah yang aku bersyukur dibimbing tangan untuk keluar daripadanya.. Benar, tugas seorang kader; berusaha menyampaikan. Tapi Allah jualah yang memberikan hidayah. Sungguh, Dia Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

Saturday, May 7, 2011

Hilang dan Pergi.

Disember berlalu,

Januari hilang,

Februari berlepas,

March muncul dan pergi,

Ah, cepatnya April.

dan sekarang May.

Itulah kehidupan, nikmat kesihatan, masa lapang, dan segala macam nikmat yang kita sendiri tidak dapat menghitungnya. Berlalu jutaan hari daripada kita lahir hingga menyedut oksigen sekarang, adakah kita di antara hambaNya yang bersyukur..?

Ya Allah, jadikanlah kami di antara hamba-hambaMu yang bersyukur...

Lama tak update mula2, sebab busy dengan exam. Dah cuti pun still berbusy sendiri (alasan).

Dan Alhamdulillah, semalam petang result exam dah keluar. Syukur setinggi-tinggi syukur kupanjatkan kepada Allah. :)

Esok pulak insyaAllah beberapa sahabat akan berlepas ke Morocco selama 3 bulan untuk berjihad mencari ilmu, Mula bercadang hendak join mereka, tapi takdir menentukan. Allah lebih mengetahui. :)

Tuat, insyaAllah akan balik semula ke UIA untuk meneruskan jihad ilmu.

4 bulan yang lepas banyak merubahku, perspektif, kematangan iman dan minda.
Hikmah muncul bertalu-talu, Alhamdulillah.

Exam pertama di UIA amat mengejutkan, kerana bukan subjek yang susah tetapi pengurusan emosi dan minda lah susah untuk diuruskan.

Sekarang, tengah berfikir tentang masa yang berlalu pergi.

Takut, takut apabila kelak ditangisi kekesalan. Sedangkan kelak akan ditanya ;

Wahai si fulan, kemanakah usia mudamu dihabiskan?

Apapun untuk nasihat pada diri,

wahai dai'e jangan dilunturkan semangatmu
kerahkan semua kudratmu,
kerana kau sedar bahawa tugasmu, amanatmu bukan berakhir sekerat lalu,
tetapi perjuangan nun sehingga bertemu Rabb-Mu.


ps - Ya Allah, lemahnya hambaMu ini. Hampir takut untuk menulis kerana takut akan diuji dan takut ditanya mengapakah kau tidak melalukan seperti apa yang dikatakan. Allah musta'an.

Saturday, December 18, 2010

Garden of Knowledge & Virtue.

Alhamdulillah. All praises to Allah, The Sustainer and The Lord of The Universe.


It had been a hectic week since I'd been officially enrolled as a student of IIUM. MasyaAllah, I can't describe the feeling of being a part of this honorable university. Alhamdulillah, everything was going just fine. Can't thank Him enough for every things He simplify for me.

Triple ICE - IIICE - Visions of IIUM.

I - Internationalization
I - Islamization
I - Integration
C- Comprehensive
E - Excellence



Honestly, before I stepped foot on IIUM ground, I have no idea about the internationalization the university trying to carry as one of their vision. It does really feel like I'm studying in the oversea.

The best and the difference about the foreigner students here is they are mostly muslim and we can freely spread Salam among ourselves. The typical perception of "mat salleh = non-muslim" no more is applied. There's so much variation of cultures and it's something I enjoy. Not to mention the Islamization occurence, the brotherhood here, masyaAllah I'm speechless.

Of course for them to be studying in Malaysia, they must be smart enough. Therefore, the competition is rather high. IIUM is genius enough to bring an interracial competition among students, in fact it's a pure force of motivation to achieve excellence.

Here, I get to know many friends of various background, who are special in their own way. Some of them are exceptionally different from the others. Besides, I have chance of getting to know great naqib/murabbi and those who are in a same fikrah.

There's always something worth sharing :

1. An ustaz taught us a great doa : Ya Allah, guide me to the people who will guide me to You. Take me to the people who will take me to You.
 2. Be sensitive of the hidden, the ghaib, the unseen. Iman is to believe what you don't see and the reward is to see what you believe.
3. Make a habit to go for a difficult situation. Experience is a great teacher.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Don't be shy or intimidated to do something good/ibadah. It is between us and Allah when it comes to ibadah. Race, strive to be in the first right saff for an example. Fastabiqul khairat, ibadah racing.

5. A prof said something remarkable yet very true :

Don't aim for the grades and pointers, study for the passion of seeking knowledge. And the grades, pointers and success will come as a bonus.

6. People say "Smile and the world will smile at you." Yeah, smile and InsyaAllah He will widen your rizk, full of barakah.

7. Get used to be successful. Be aware of surrounding, no more of spoon-fed and comfort zone to live on.

Telling a lot of things in a session will have a risk of remembering none. InsyaAllah, may Allah continuously give guidance to us and always be among the mindful.

As the most brilliant men are those who always remember of death and prepare for it.

Friday, November 19, 2010

What's your favorite laying side?

What's your favorite laying side, while sleeping?

I found this http://www.steadyhealth.com/Laying_on_left_side_causes_indigestion_t109580.html

Some people are complaining about complications they experienced while sleeping by laying on the left side
and reminds me of The Prophet's SAW way of sleeping.

It's a sunnah to lay on the right side while sleeping, and of course even better if you are facing the kiblat and putting your right cheek on the right palm (sunnah).

Why the right side?

Our hearts are placed in the left side of the body (except very few on the right side), so while we are sleeping on the left side, the heart will be in a relax position where most likely make us too comfortable causing overslept and missing our Fajr prayer.

While The Prophet SAW taught us to lay on the right side so that we are not too comfortable in sleeping (either side is comfortable though), helping us to wake up on the 1/3 of the end night easier. We get better chance to wake up early and prostrating ourselves to Allah SWT.

It is said a muslim who wakes up early performing Tahajjud prayer will be much more productive on the day than those who don’t.
A video which briefly explains the above statement :
video
`

Even scientific researches on the Tahajjud prayer found out that is a good therapy. Healthier lifestyle as to say. (Gotta dig more details on these.) But of course the purpose you are praying is solely for Allah SWT. Gotta set our nawaitu straight first.

Tuesday, November 16, 2010

Puas sudah.

Puas sudah,
Kucari kebahagiaan,
Di sisi teman-teman,
Kudapat hanya kelalaian,

Ku cari lagi,
Di hati seorang kekasih,
Kudapat hanya kekecewaan,
Dan ku terus mencari,
Dalam meniti hari,
Penuh kekosongan...

Oh, di mana lagi harus ku mencari,
Membawa sekeping hati,
Yang sarat kerinduan,
Rindu yang tiada haluan,
Aku keliru sendiri,
Apa yang kucari?
Apa yang kuperlukan?
Aku masih tak bisa mengerti,
Yang pasti,
Kekosongan hati ini minta diisi.

Sejenak ku tersedar,
Aku mencari cinta agung,
Buat jiwaku yang merindukan,
Hakikat kebenaran,
Cahaya yang membelah kegelapan,
Melimpah cemerlang mengisi kekosongan.

Ku sedar,
Destinasi pencarianku di sini,
Ku mencari-Mu Tuhan,
Mengaharap keredhaan,
Menagih kebahagiaan,
Dari sinar cahya iman
Syawqah, Taman Islam.

(Novel Tautan Hati -Fatimah Syarha Mohd Noordin)