Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala ali Muhammad.

Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala ali Muhammad.
Allahumma solli 'ala Muhammad wa'ala ali Muhammad.

Friday, November 19, 2010

What's your favorite laying side?

What's your favorite laying side, while sleeping?

I found this http://www.steadyhealth.com/Laying_on_left_side_causes_indigestion_t109580.html

Some people are complaining about complications they experienced while sleeping by laying on the left side
and reminds me of The Prophet's SAW way of sleeping.

It's a sunnah to lay on the right side while sleeping, and of course even better if you are facing the kiblat and putting your right cheek on the right palm (sunnah).

Why the right side?

Our hearts are placed in the left side of the body (except very few on the right side), so while we are sleeping on the left side, the heart will be in a relax position where most likely make us too comfortable causing overslept and missing our Fajr prayer.

While The Prophet SAW taught us to lay on the right side so that we are not too comfortable in sleeping (either side is comfortable though), helping us to wake up on the 1/3 of the end night easier. We get better chance to wake up early and prostrating ourselves to Allah SWT.

It is said a muslim who wakes up early performing Tahajjud prayer will be much more productive on the day than those who don’t.
A video which briefly explains the above statement :
video
`

Even scientific researches on the Tahajjud prayer found out that is a good therapy. Healthier lifestyle as to say. (Gotta dig more details on these.) But of course the purpose you are praying is solely for Allah SWT. Gotta set our nawaitu straight first.

Tuesday, November 16, 2010

Puas sudah.

Puas sudah,
Kucari kebahagiaan,
Di sisi teman-teman,
Kudapat hanya kelalaian,

Ku cari lagi,
Di hati seorang kekasih,
Kudapat hanya kekecewaan,
Dan ku terus mencari,
Dalam meniti hari,
Penuh kekosongan...

Oh, di mana lagi harus ku mencari,
Membawa sekeping hati,
Yang sarat kerinduan,
Rindu yang tiada haluan,
Aku keliru sendiri,
Apa yang kucari?
Apa yang kuperlukan?
Aku masih tak bisa mengerti,
Yang pasti,
Kekosongan hati ini minta diisi.

Sejenak ku tersedar,
Aku mencari cinta agung,
Buat jiwaku yang merindukan,
Hakikat kebenaran,
Cahaya yang membelah kegelapan,
Melimpah cemerlang mengisi kekosongan.

Ku sedar,
Destinasi pencarianku di sini,
Ku mencari-Mu Tuhan,
Mengaharap keredhaan,
Menagih kebahagiaan,
Dari sinar cahya iman
Syawqah, Taman Islam.

(Novel Tautan Hati -Fatimah Syarha Mohd Noordin)

Monday, November 15, 2010

Sweet dreams.

It's funny how dreams can affect people.
Yes it affected me.

Indeed, good, sweet and beneficial dreams come from Allah SWT, and the evil one from the satan.

I had 2 dreams in 2 sleeps. First from the person I love, and the second from Maher Zain! Yea I mean that InsyaAllah-MaherZain. I know i mean him haha. I was like his best friend in the dream.

I was using VIP lift and the moment I got out, Maher Zain was there in the room! 
(MasyaAllah I still remember the way he smiled at me the last time I went for his showcase in Shah Alam)

MasyaAllah, both of them are giving me good advises by texting/sms. (yes we were texting in dream)

Generally, they are telling me to be better, to shift my paradigm to a whole new level, - in all aspects.
(I managed to get his signature though 9: )

Funny, yet motivational, very.

Alhamdulillah. Thank you Allah.

ps - the words in purple really happened, not a dream!

Saturday, November 13, 2010

Kenapa mencari bala?

Bukan Balamurugam, atau Balachandran.

Tetapi ini bala bencana.
Inilah salah satu tanda kedatangan hari kiamat. 

Baru seusai menonton Majalah 3 menyiarkan tentang letusan gunung berapi di Yogyakarta. Ketahuilah bala bencana tidak datang begitu sahaja, tetapi itu amaran, balasan, malapetaka yang diturunkan oleh Allah SWT.

Yang menggeramkan penulis ialah, tentang pemimpin2 Malaysia sendiri yang masih tidak sedar akan kepentingan mencari keredhaan Allah SWT.

Dengan cadangan menjadikan Malaysia menjadi hab hiburan, 10 kelab malam akan dibina, di Lembah Klang pulak tu. Exco mereka memberi ulasan, -kita mesti pandang positif benda ni - kelab malam ini khususnya untuk pelancong luar negara - tiada masalah bla bla dll. (dari surat khabar sinar)

Wahai pemimpin, mengapa mencari bala? Bayangkan mereka di Indonesia, harus berkorban meninggalkan aset2 mereka dan lari ke tempat yang selamat. Letak diri kita di tempat mereka. Sanggup?

Rakyat Malaysia harus rasa bertuah, maksiat2 yang dilakukan oleh mereka yang zalim itu ditutup oleh mereka yang 'alim beribadah. Pernah dengar di ceramah, di satu tempat itu ditutup 70 maksiat yang dilakukan oleh orang zalim kerana adanya seorang 'alim yang kuat beribadah di situ. Allahu'alam.

Kelab malam ini dikhususkan untuk pelancang luar negara?
Patutnya mereka memberikan contoh terbaik dengan menggunakan Islam The Way of Life supaya mereka pelancong luar negara atau dalam sendiri, yang bukan Islam merasa tertarik dengan pendekatan yang mereka terima.

Ini tidak.

Digalakkan lagi mereka ini melakukan maksiat. Sayang, mereka mempunyai kuasa untuk berdakwah secara globalisasi tetapi tidak dilaksanakan. Sayang, menyesal tak sudah bila semuanya dihisab kelak.

Di samping kita mendoakan dikurniakan hidayah untuk kita dan kaum keluarga atau sahabat, marilah kita juga mendoakan para pemimpin kita agar kembali menegakkan undang-undang Islam, meletakkan Islam itu di tempat tertinggi, Islam didahulukan, keredhaan Allah diutamakan.

Ya Allah, lindungilah negara kami dari bala bencana...


ps - Pengacara M3 itu bernasib baik tidak diragut nyawa semasa membuat dokumentari di Indonesia sana. Allah masih memberi peluang untuk anda, semoga dikurnia taufiq dan hidayah, amiin.

Thursday, November 11, 2010

Allah knows best.




30 Posts, last published on Aug 10, 2010

Whoa, lama juga tak update blog.
Maklumlah, it was a dark time for me. Dan sibuk dengan persiapan tertiary education.

Long story cut short, I didn't meet the requirement to study in the overseas. 6 markah membezakan segalanya. 6 markah menjadi penghalang untuk aku menjejak kaki ke dalam kapal terbang MAS!


Saya sudah berusaha bersungguh-sungguh, namun ketetapan Allah itu tetap akan berlaku. Hanya boleh redha.

Only 12 out of 29 made it. Congratulations to you guys! Allah telah menetapkan Spain itu takdir enteorang awal2 lagi.
Yang 17 itu, tak semestinya tidak berjaya. Ini adalah ujian yang harus kita tempuh.


Failure is only a temporary change in direction to set you straight for your next succcess.

Antara sebab Allah sengaja menggagalkan kita :
1. Agar kita mendapat iktibar, memperbaiki kesilapan lalu.
2. Boleh jadi kamu benci pada sesuatu itu padahal ia baik buat kamu.
3. Melihat siapa yang tabah dapat tempuh ujian ini.
4. Allah merindui rintihan doa hamba2Nya yang memerlukan pertolongan serta sedang dalam kegelisahan.
5. Tarbiah secara direct dari Allah, untuk menjadikan kita lebih tabah, matang dan cerdik dll Allhu'alam.
6. He knows best. He knows best. Banyak hikmah, ada yang kita dah kupas sendiri dan 1001 yang menanti ke hadapan.


Sekarang terserah pada kita bagaimana kita hendak menghadapinya dan bergerak kehadapan.
Serugi-rugi orang ialah mereka yang tidak mengambil iktibar akan kegagalan mereka, dan meneruskan gaya hidup mereka di takuk lama. Na'uzubillah.




Though it was heavy but I keep trying to see this in a positive way.
Sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, Allah akan mencukupkan baginya.
Alhamdulillah, akhirnya aku dapat redha dengan ketentuan Allah.

IPTA atau IPTS sekarang?
.
Bersyukur tak terkata bila dapat panggilan untuk interview oleh UIA/IIUM, (IPTA idaman).
Dan Alhamdulillah, berkat doa keluarga dan semua orang, akhirnya sampai juga offer letter ke rumah.
(Sangat terhutang budi pada Keluarga Puan Hasleena. Hanya Allah yang dapat membalas jasa puan.)

Bukankah Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya?


ps - Rakan-rakanku yang berjaya menyambung ke luar negara, ingatlah anda insan terpilih oleh Allah untuk melalui jalan yang sukar itu. Banyak ujian yang akan anda tempuhi. Stay firm in your akidah, dan berpegang teguh pada Al-Quran dan Sunnah. InsyaAllah anda akan berjaya dunia akhirat.


- Rakan2 yang menyambung di dalam negara, di mana pun kita belajar biar niat kita betul. Belajar ikhlas kerana Allah. Kita sedang membawa panji2 Islam dalam jihad menuntut ilmu. Tunjukkan contoh yang terbaik sebagai seorang muslim di tempat belajar supaya mereka non-muslim akan tertarik dengan keindahan Islam itu sendiri.